A storia di n’agniddruzzu vi vogliu cuntari
mpastatu di duncizzi
di mennuli, zuccaru e pistacchiu, frutti da terra e du suli.
Un chilu di mennuli scricchiati
trasi e nesci ndra na pignata d’acqua vuddruta
pi livarisi ddra piddrazza scura arripuddruta.
Ora bianca resta a mennula comu a nivi
pronta pi si fari macinari
e già a vucca accumencia a disiari
ddra cosa fatta tutta cu caluri.
Ora tocca o zuccaru sciogliri, pi mpastari.
Si metti na pignata nchianiata,
ottucentu grammi di duncizza,cu nfilu d’acqua cummigliata.
Vuddri l’acqua e abbrazza a mennula macinata
coci, coci e nesci tanta scuma, ca mpasta u pistacchiu macinatu
e gira puru iddru come a cruna
e prontu ora p’esseri mangiatu.
U cucchiaru gira tanti voti
adasciu a mennula si stacca da pignata
è pronta ora a pasta p’arripusari
du notti e tri jorna senza cuntari.
L’agniddruzzu ora pò campari
na furma va a pasta a finiri
ndra mezzu latu a pasta nchianiata
e nmezzu u pistacchiu è un piaciri.
Si vasanu i du lati di ddra furma,
si stacca l’agniddruzzu duci duci
è tuttu prontu ora pi mangiari
mangia a picca a picca, si u nvò ngrassari.
Melina Licata